Woonaccent Makelaars Starters | Woonaccent Emmeloord
Je eerste huis


Als starter zet jij de eerste stappen op de woningmarkt. Je wilt een huis kopen, een lening afsluiten en precies weten wat er allemaal bij komt kijken. Wij wijzen je de weg.

Je eerste huis kopen

Sta je op het punt je eerste huis te kopen?
Geen zorgen, wij bieden de nodige ondersteuning en onafhankelijk advies voor een zelfverzekerde woonreis, van aankoop tot verzekering. Het kopen van je eerste huis is een opwindende, zij het aanzienlijke investering, en er komt veel informatie op je af.

Onafhankelijk advies
Om ervoor te zorgen dat je met vertrouwen het koopproces ingaat, bieden wij uitgebreide ondersteuning en informatie die je op dit moment nodig hebt. Het is geruststellend om te weten dat je kunt rekenen op onze hulp en onafhankelijk advies gedurende de gehele woonreis.

De eerste stap zetten?
Vraag een adviesgesprek aan en zet je eerste stap op de woningmarkt!

Ik wil vrijblijvend startersadvies!

Shutterstock 1432087025
Eerste huis kopen
Een eerste woning kopen, het proces kan soms overweldigend lijken, maar wij geloven in het verkennen van de mogelijkheden en het bieden van helder inzicht in wat haalbaar is. Laat ons je begeleiden bij het vinden van het perfecte huis en het realiseren van jouw droomwoning.
Je eerste lening
Wellicht is dit je eerste keer dat je een hypotheek afsluit, en dat brengt vanzelfsprekend een hoop vragen met zich mee. Maar als starter zijn er specifieke voordelen waar je van kunt profiteren. Bij Woonaccent Emmeloord staan we klaar om je te informeren over deze voordelen en je stap voor stap te begeleiden in het proces van het afsluiten van je eerste hypotheek.
En antwoord op al je vragen
Als professionals in de makelaardij hebben wij niet alleen uitgebreide ervaring in onze branche, maar onderhouden we ook nauwe samenwerkingen met erkende hypotheekadviseurs. Dit stelt ons in staat om snel en accuraat antwoord te geven op al jouw vragen met betrekking tot wonen.

Gratis kennismaking

Wij ondersteunen je volledig bij deze grote aankoop. Dat begint bij vragen als:

  • Wat kan en wil je lenen?
  • Hoeveel spaargeld kan en wil je inleggen?
  • Wat is het verschil tussen een startershypotheek en een starterslening?
  • Kan ik een hypotheek krijgen met studieschuld?
  • Ik heb geen vast contract, kan ik toch een hypotheek krijgen?

Wij vertellen je graag meer over deze belangrijke stappen en staan klaar om al je vragen hierover te beantwoorden. Wil je een kennismakingsgesprek met een van onze makelaars? Vul dan het formulier in.

Persoonlijk
Wij bieden jou de best passende hypotheek. Bij ons zijn er geen kleine lettertjes. Jij kunt straks zorgeloos wonen in jouw droomhuis mét financiële rust. Wij geven je een persoonlijk advies, hoe je situatie ook is.
Deskundig
Onze experts hebben jarenlange ervaring als hypotheekadviseurs en houden hun kennis op peil met opleidingen en trainingen. Altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen vinden wij heel normaal!
Onafhankelijk
Ons advies is 100% onafhankelijk. Wij zijn niet gebonden aan bepaalde hypotheekverstrekkers en de keuze voor een geldverstrekker wordt bepaald door jou op basis van jouw wensen en mogelijkheden.

Waar moet je op letten als starter?

Hoe bereid ik me voor op het uitbrengen van een bod?
Heb jij je droomhuis gevonden en wil je gelijk actie ondernemen? Dan moet je eerst weten hoe je te werk moet gaan. Wij helpen je graag tijdens het aankopen van een woning en leggen we je graag de stappen uit die je moet ondernemen om een huis te kopen. In een markt met beperkt aanbod kan het biedingsproces ook anders verlopen. Juist in deze situatie is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen

Bereken van te voren wat je budget is
Bepaal eerst wat het huis waard is zodat je vervolgens kunt uitrekenen hoeveel geld er nodig is. Om te bepalen wat een goed bod is, kun je een woning van te voren laten taxeren. Bereken als je een bod gaat uitbrengen je gewenste bod, maar ook het bod wat je maximaal kan uitbrengen. Ga dan ook nooit over dit bedrag heen, je wilt niet het risico lopen dat je het huis krijgt en je het uiteindelijk toch niet kan betalen. Ga na wat je kunt lenen. Denk ook even aan de kosten die je kwijt bent aan de verhuizing zelf, hier moet je ook rekening mee houden tijdens het bieden. Er moet wel geld overblijven voor eventuele reparaties, nieuwe meubels of een verhuisbedrijf.

Het bod uitbrengen
Spannend! We gaan ons openingsbod uitbrengen. Helaas is er nog geen regel of formule uitgevonden waarmee je altijd het perfecte openingsbod doet. Dit komt omdat er veel factoren een rol spelen bij de waarde van een huis. Zorg er wel voor dat je niet gelijk hoog inzet, dan kan je altijd nog hoger bieden als er een tegenbod komt. Daarnaast wil je wel serieus genomen worden als koper en je wilt niet de verkoper kwetsen door een veel te laag bod uit te brengen. Dit kan er voor zorgen dat de gunfactor omlaag gaat als je uiteindelijk hoger wilt bieden. Als jouw bod dichtbij het bod van andere bieders ligt, moet de verkopende partij een keuze gaan maken. De keuze voor de verkoper is vaak deels gebaseerd op een gunfactor, daarom wil je dat de verkoper jou de woning gunt. Laat je daarom altijd van je goede kant zien bij de verkoper.

Weet je nog niet zeker of je de financiering rond krijgt of wil je bijvoorbeeld nog een bouwkundig onderzoek laten doen? Neem dat dan als voorbehoud mee in je bod. Als je het eens bent over de prijs, kun je een optie op het huis vragen bij de makelaar of de verkoper. De eigenaar mag het huis dan enkele dagen niet aan een ander verkopen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie ben je zeker van een verantwoorde lening. Dit betekent dat als jij door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kan betalen, de Nationale Hypotheek Garantie jou een vangnet kan bieden. Denk hierbij aan omstandigheden als werkloosheid, scheidingen, of het verlies van je partner.

Kom ik in aanmerking voor een Nationale Hypotheek Garantie?
Wil jij in aanmerking komen voor een Nationale Hypotheek Garantie? Dan mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €405.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan wordt dit bedrag verhoogd met 6%. Je inkomen bepaalt wat je maximaal kan lenen.

Bereken je maximale hypotheek

De verkoper kan er voor kiezen de biedingsprocedure op inschrijving te zetten
Soms zijn er zo veel belangstellenden voor een woning dat moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. De verkoper kan, al dan niet op advies van zijn makelaar, besluiten de biedingsprocedure op inschrijving inzetten. In deze procedure krijgen alle bieders een kans om een bod uit te brengen. Een hoogste bod hoeft niet te betekenen dat diegene de woning gegund wordt, de verkoper kan een bepaalde ontbindende voorwaarde bijvoorbeeld belangrijk vinden. De verkopende partij behoudt zich het recht van beraad en het recht van gunning voor.

Je hoeft niet altijd het hoogste bod uit te brengen
Dit houdt in dat de verkoper zelf mag bepalen of het geboden bedrag, in combinatie met (eventuele) voorwaarden, voldoende is om tot verkoop over te gaan en dat hij niet verplicht is aan degene met het hoogste/meest gunstige bod te gunnen en/of te verkopen. In de onderhandeling dient de makelaar transparant te zijn over de wijze waarop deze plaats vindt. De makelaar dient zich vervolgens ook aan de regels te houden die aan alle bieders én verkoper van tevoren zijn gecommuniceerd. In dit proces dient de makelaar zich onafhankelijk op te stellen. Begeleiding van een aankoopmakelaar is zeker aan te bevelen.

Bron: NVM

Hoe vraag ik een hypotheek aan zonder vast contract of als uitzend- of flexwerker?
Als je in loondienst werkt, is het duidelijk wat er maandelijks op je rekening binnenkomt. Hierdoor is het inzichtelijk of je de lasten van de koopwoning die je op het oog hebt kunt dragen. Maar er zijn genoeg mensen die niet in (vaste) loondienst werken, maar op uitzendbasis of als flexwerker. Deze doelgroep kan tegenwoordig een hypotheek aanvragen op basis van een perspectiefverklaring of een arbeidsmarktscan.

Perspectiefverklaring aanvragen

Werk je een jaar of langer als flexwerker voor een uitzendorganisatie? Dan kun je een perspectiefverklaring aanvragen. In de perspectiefverklaring wordt vastgelegd dat er voor jou voldoende perspectief op de arbeidsmarkt is. Dit geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid.

Arbeidsmarktscan aanvragen
Heb jij een tijdelijk contract of ben je flexwerker in loondienst? Dan is er de arbeidsmarktscan. Net als bij de perspectiefverklaring wordt er bij de arbeidsmarktscan gekeken naar de kansen die je hebt op de arbeidsmarkt. Meer informatie over de arbeidsmarktscan lees je hier: www.arbeidsmarktkansen.nl

Wat is overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting betaal je wanneer je een pand of een stuk grond koopt. Ook wanneer je rechten van een pand of een stuk grond koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Om starters aan een woning te helpen, hoeven huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar deze belasting niet te betalen. Dit geldt echter alleen wanneer je een huis koopt van maximaal €440.000. In januari 2023 is het maximale bedrag verhoogd van €400.000 naar €440.000. Dit in verband met de verhoogde huizenprijzen.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting:
  • De koper is ouder dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar
  • De koper koopt een woning
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en dit kan hij of zij schriftelijk verklaren. Deze verklaring is op de website van de Belastingdienst te downloaden.
  • De koper woont zelf in de woning. De woning mag niet (onder)verhuurd worden. Hiervoor moet een verklaring worden ingevuld.
  • De waarde van de woning is niet hoger dan €440.000.

Ook een vrijblijvend startersgesprek?

Wij helpen je graag verder!

Lees hier de gerelateerde blogs voor meer informatie

Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?

Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

22 mei 2023 Meer lezen

Woonaccent Makelaars Emmeloord
Onder de Toren 2
8302 BT Emmeloord

Back to top
Woonaccent Makelaars